خورشت اناربیج: فسنجانی با طعم طبیعت

اگر می خواهید یک فسنجان جدید را امتحان کنید، حتما سری به یکی از رستوران های سنتی گیلان بزنید. خورشت اناربیج یا انار آویج از غذاهای مشهور گیلانی است که به دلیل استفاده از سبزی، رب انار و گردو به سبزی فسنجان نیز مشهور است. این خورشت خوشمزه را در هر جایی از ایران می توانید طبخ کنید، اما مطمئنا لذت آن در هوای مطبوع گیلان و با استفاده از سبزی های محلی بیشتر است. هر چند می توانید سبزی های محلی را از دستور غذا حذف کنید، اما پیشنهاد می کنیم این سبزی ها را در سفر به گیلان تهیه کنید و همیشه به صورت تازه در فریزر یا به صورت خشک در خانه داشته باشید. خورشت اناربیج یک غذای گرم و مطبوع است که می تواند مکمل سفره شام شب یلدا باشد.

اناربیج
اناربیج

 

مواد لازم برای خورشت اناربیج:

  • 250 گرم گردوی ساییده شده
  • 300 گرم گوشت چرخ شده
  • آب انار ترش
  • 1 عدد پیاز
  • 250 گرم سبزی خرد شده (شامل تره 100 گرم، جعفری 80 گرم، گشنیز 100 گرم، خالواش 50 گرم، یک قاشق چوچاق و مقداری نعنا)
  • رب انار به مقدار دلخواه
  • سیر یک حبه در صورت تمایل
  • نمک، زرچوبه، فلفل

طرز تهیه خورشت اناربیج:

گردو را به اندازه مطلوب آسیاب کنید. اگر دوست دارید تکه های گردو را زیر زبانتان حس کنید، گردو را کمتر آسیاب کنید.

گردوی آسیاب شده را با مقدار کمی روغن تفت دهید. فراموش نکنید که گردو چرب است و روغن پس می دهد، بنابراین اگر نمی خواهید در آخر کار خورشت اناربیج شما خیلی چرب باشد، برای تفت دادن گردو و سرخ کردن سبزی از مقدار روغن کمتری استفاده کنید. پس از آنکه خامی گردو گرفته شد، مقداری آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید بجوشد تا گردو به روغن بیوفتد. برای پس دادن روغن بیشتر، می توانید هر بار چند تکه یخ به قابلمه اضافه کنید.

پس از آنکه آب گردو کمی جمع شد و گردو پخت، رب انار، آب انار، دو لیوان آب و ادویه ها را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید مواد دوباره به خوبی با هم بجوشند و رب انار رنگ بدهد.

مقداری از سبزی های معطر را برای مواد گوشت چرخ شده کنار بگذارید و بقیه را در مقداری روغن به خوبی سرخ کنید. اگر سبزی محلی در دسترس ندارید، می توانید به جای آن مقدار نعنا را کمی بیشتر کنید. در صورت تمایل، در این مرحله می توانید یک حبه سیر له شده را نیز به همراه سبزی ها سرخ کنید.

سبزی سرخ شده را به قابلمه گردو و رب انار اضافه کنید و اجازه دهید 1 ساعت دیگر نیز خورشت بپزد.

گوشت چرخ شده را به همراه پیاز، نمک، فلفل و سبزی چوچاق به خوبی ورز دهید. از مواد به اندازه یک گردو بردارید و کوفته ها را در یک تابه جدا سرخ کنید. سرخ کردن گوشت در تابه باعث می شود که در خورشت وا نرود. اگر می خواهید گوشت قلقلی را مستقیما به خورشت اضافه کنید، این کار را در حالی انجام دهید که خورشت اناربیج در حال جوشیدن است. قلقلی ها را یک به یک به خورشت اضافه کنید تا خورشت از جوش نیوفتد و گوشت از هم باز نشود.

پس از اضافه کردن گوشت قلقلی، صبر کنید تا رنگ خورشت تیره شود و قوام بیاید. خورشت اناربیج همانند فسنجان نباید آب زیادی داشته باشد.

برای خورشت اناربیج می توانید به جای گوشت قلقلی از مرغ یا اردک نیز استفاده کنید.

این خورشت را به همراه کته میل کنید.

نکات آشپزی:

  • به جای آب انار می توانید از آب غوره استفاده کنید. اما در ترش کردن غذا با آن احتیاط کنید.
  • اگر به غذای ترش علاقه دارید، می توانید یک قاشق رب آلوچه نیز به خورشت اناربیج اضافه کنید.
  • اگر سبزی خالواش ندارید، مقدار نعنا را کمی بیشتر کنید.
  • زمان پخت غذا حدودا دو تا سه ساعت است.
  • این دستور برای 4 نفر کافی است.
  • اگر به جای طعم ترش، طعم ملس را می پسندید می توانید در پایان طبخ خورشت اناربیج یک قاشق شکر به آن اضافه کنید.

اعجاز گیلان در طبخ غذا:

گیلان با 170 نوع غذای محلی از استان های غنی در زمینه تنوع غذایی است. غذاهای محلی گیلان از جاذبه های گردشگری آن نیز به شمار می رود و مسافران زیادی به دنبال مزه کردن غذاهای سنتی آن هستند.

رشت به دلیل تنوع گیاهی بالا، بهره مندی از محصولات دریایی تازه و سلیقه غذایی منحصر به فرد به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی از سوی یونسکو شناخته شده است. برخلاف دیگر مناطق کشور که طبخ غذا به گوشت چند حیوان اهلی یا مرغ محدود می شود، در گیلان از انواع پرندگان وحشی، انواع ماهی ها و گوشت حیوانات محلی برای پخت غذا استفاده می شود

استان گیلان با بهره گیری از تنوع گیاهی خود توانسته بیش از 100 نوع غذای گیهپاهی مختلف و خوشمزه را روی میز خانواده ها بیاورد و از این نظر گزینه خوبی برای گیاه خوارانی است که مایلند طعم های جدید را نیز امتحان کنند.

دست های معجزه گر گیلانی ها توانسته از ساده ترین غذاهای منطقه مانند ترش تره، شیرین تره، کدو تره، سیرابیج، پنیربیج، خشکابیج و ده ها غذای اصلی دیگر، خوشمزه ترین و خوش عطرترین غذاها را طبخ کند.

اعجازگری گیلانی ها آنجاست که از بیشتر رستنی های زمین یک خوراکی خوشمزه درست کرده اند. چوواش، خالواش، چوچاق، بابونه و سایر سبزی ها، پایه بسیاری از غذاهای خوشمزه مانند خورشت اناربیج را تشکیل می دهند. حتی سیر، این گیاه بدبو، در درست کردن غذاهایی مانند سیرابیج، سیر قلیه و میرزاقاسمی تمام توان خود را می گذارد و یک ترکیب شگفت انگیز می سازد. پس این بار که به گیلان سفر کردید، سبزی های معطر آن را تهیه کنید و چه به صورت خشک یا تازه در خانه نگهداری کنید تا در طبخ غذاها از آنها استفاده کنید و طعم اصیل غذای گیلانی را به خانه خود بیاورید.

شاید خدا با دادن ذوق خوراک شناسی و ترکیب مواد غذایی به گیلانی ها، زیبایی های طبیعی این خطه سبز را تکمیل کرده است. اینجا انگار آب و هوا، طبیعت و مواد اولیه دست به دست می دهند تا غذایی درست شود که ترکیب دقیق همان مواد اولیه در هیچ کجای دیگر نمی تواند این مزه را خلق کند.

متن دیدگاه‌ها

یک نظر ارسال کنید