رییس اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بندرانزلی:
امروزه گردشگری بعنوان یکی از پررونقترین صنایع اقتصادی کشورهای جهان محسوب میشود و در برخی کشورها از رشد چشمگیرتری نسبت به دیگر کشورها، در حال پیشرفت میباشد. معمولا کشورهای توریستی از شاخصهای توسعهای بالایی برخوردارند و بهتبع آن درآمد سرانه بالایی دارند، ایجاد فرصتهای شغلی و کارآفرینی، نامحدود بودن منابع این صنعت برخلاف صنایع فسیلی، تماما باعث شده که نگاه مسوولان کشورهای مختلف نسبت به الزام توسعه این صنعت به گونهای روبه جلو و توام با بسترسازی مناسب باشد.
از آنجاییکه شهر بندرانزلی جزء 20 شهر اول با بیشترین آمار گردشگر در کشور میباشد ما را برآن داشت تا نشستی با «مهندس ابوالفضل چگینی» رییس اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان بندرانزلی داشته باشیم و در ذیل ماحصل این گفتگو از نظرتان میگذرد؛
با توجه به افزایش مسافرتها و حضور گردشگران داخلی به خطه سرسبز شمال بویژه در سالهای اخیر، اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چه تمهیداتی برای پذیرایی هرچه مطلوبتر از این گردشگران بالاخص در ایام تعطیل در دستور کار دارد؟
عمده اقدامات انجام شده در اینخصوص در حوزه زیرساختها صورت گرفته، تسهیلسازی مراکز اقامتی، پذیرایی یا امکانات رفاهی مورد نیاز مسافران که مطمئنا این سازمان با توجه به هماهنگیهای صورت گرفته، در این زمینه نسبت به سالهای گذشته موفقتر عمل نموده و به لحاظ کمّی تعداد این مراکز را برای سهولت استفاده مسافران گسترش داده است. برخی از فعالیتها نیز به زیرساختهای ذهنی برمیگردد که میبایست ذهن گردشگر را آماده و مهیا نماییم. همانگونه که مطلع هستید امروزه در جهان، صنعت گردشگری از چنان اهمیتی برخوردار است که در بسیاری از کشورها به راحتی توانستهاند درآمد حاصل از آنرا جایگزین صنعت نفت نمایند و ما هم در ایران بویژه در سالهای اخیر با جدیت بیشتر در راه تسهیل و هموارسازی صنعت گردشگری برای پذیرش حداکثری مسافر و توریست اقدام نمودهایم و امیدواریم این صنعت هر روز روند رو بهرشد خود را طی نماید. بندرانزلی که جزو 20 شهر اول کشور با تعداد گردشگر بالاست در حال حاضر حدود 40 تا 50 درصد واحدهای اقامتی استان را در خود جای داده است و سالانه ظرفیت پذیرش 10میلیون گردشگر را داراست.
با توجه به اینکه میانگین ماندگاری مسافران در بندرانزلی حدود 5/1 شبانهروز است، ما امیدواریم بتوانیم با ایجاد ظرفیتهای بیشتر مانند افزایش تعداد مراکز اقامتی مناسب، مراکز خرید بزرگ، مراکز اقامتی قابل قبول و همچنین توسعه مراکز تفریحی و سرگرمی این میزان را تا 2 الی 3 شبانهروز افزایش دهیم.
در شهرستان بندرانزلی چه تعداد بنای تاریخی موجود است و سازمان میراث فرهنگی برای حفظ و بازسازی این بناها تاکنون چه اقداماتی انجام داده است؟
بناهای ثبت شده انزلی در فهرست آثار ملی 16 اثر میباشد بعلاوه 12 اثر که شناسایی شده است و برای ثبت این آثار اقداماتی صورت گرفته است.
با توجه به برنامه ششم توسعه مجلس محترم شورای اسلامی، مشخص شده است، آن دسته از بناهایی که در تملک ادارهجات قرار گرفتهاند، با همکاری سازمان میراث فرهنگی کار مرمت آثار میبایست به مرحله اجرا درآمده و عملیاتی شوند.
خوشبختانه امسال 4 فاز مرمتی را آغاز کردهایم. یکی از آنها فاز سوم مناره انزلی بود که خوشبختانه سالجاری مرمت آن پایان یافت، پروژه بعدی مرمت ساختمان بانک ملی و همچنین مطالعه بافت تاریخی انزلی که به تازگی صورت گرفت و در خصوص مرمت پل غازیان که در حال رایزنی و انتخاب پیمانکار برای این امر هستیم و عموما در اماکنی که هنر تلفیقی در آن بناها استفاده نشده باشد از شرکتهای داخلی که دارای گِرِید مرمتی باشند برای کار مرمت بناهای تاریخی شهر استفاده میشود.
اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری برای اطلاعرسانی و آگاهسازی جاذبههای گردشگری بندرانزلی، از چه ابزار و امکاناتی بهره میبرد؟
بستگی به تاریخ سفر دارد بیشتر به فراخور نیاز مردم با توجه به اینکه بالاترین حجم مسافرت را در ایام نوروز شاهد هستیم از طریق رسانههای ملی و استانی و همچنین فضای مجازی که در دسترس همگان هست، انجام میپذیرد.
همچنین چاپ بروشور، بنر، تراکت و استقرار مراکز اطلاعرسانی که به صورت کانکس در نواحی مختلف شهر دایر است و در طول سال در جهت راهنمایی به گردشگران فعال میباشند.
به طور کلی این اداره از رسانههای مجازی، شنیداری و محیطی برای اطلاعرسانی هرچه مطلوبتر به گردشگران بهره میبرد.
حمایت اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری از شاغلین در صنف تولید صنایع دستی بومی، به چه نحو است و چه برنامههای حمایتی از ایشان تاکنون داشته است؟
آنچه که از دست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این زمینه برآمده تحت پوشش قراردادن بیمه تامین اجتماعی هنرمندان شاغل در صنایع دستی شهر است و همچنین همه ساله بودجه نسبتا مناسبی جهت برگزاری دورههای آموزشی برای شاغلین این صنف صورت میپذیرد و امسال نیز موفق شدیم برای 250 نفر در روستای کپورچال، دوره آموزشی 3 ماهه برگزار نماییم تا هنرمندان این صنف از گردونه رقابتی با دیگر رقبا، عقب نمانند.
با توجه به پتانسیلهای غنی گردشگری به لحاظ نعمتهای طبیعی خدادادی موجود در بندرانزلی، اداره گردشگری جهت اطلاعرسانی مطلوب این جاذبهها در سطح کشور و دیگر شهرها، چه اقداماتی انجام داده است و چه برنامههایی پیش رو دارد؟
از آنجاییکه صنعت گردشگری یک صنعت فرابخشی و صنعتی است که با همکاری 26الی 25 نهاد که همگی عضو ستاد خدمات سفر میباشند برای معرفی جاذبهها و پتانسیلهای طبیعی، فرهنگی، مردمشناسی و… دستگاههای مذکور نیاز به همکاری، همدلی و همپوشانی با یکدیگر دارند و آنچه در حیطه وظایف اداره گردشگری است در قالب کتابچه و بروشور که همه ساله چاپ و به ستاد مرکزی سفر در تهران جهت توزیع، ارسال میشود، صورت میپذیرد بعلاوه شماره تماس 09629 که تمامی هموطنان از هر کجای کشور با گرفتن شماره تلفن 09629 (ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر) میتوانند کلیه اطلاعات گردشگری از جمله اطلاع از مراکز اقامتی، توریستی و تفریحی شهر مورد علاقه خود برای سفر را از این طریق دریافت نمایند.
وضعیت ثبت تالاب انزلی تا کجا پیشرفت داشته و در چه مرحله ای قرار دارد؟
تالاب انزلی هماکنون در کنسوانسیون رامسر جزو 30 تالاب بینالمللی جهان به ثبت رسیده است و برای ثبت طبیعی تالاب انزلی، به همکاری چند نهاد نیاز است و سازمان میراث فرهنگی در سال 1390 مطالعه کامل تالاب، از حیات وحش گرفته تا گونههای گیاهی و… را به اتمام رسانده است و امیدواریم بتوانیم به زودی این تالاب را ثبت طبیعی کنیم.
حضور سامانه جامع ثبت اطلاعات مشاغل و گردشگری شمالوژی که با هدف ایجاد بستر مناسب جهت همراهی گردشگران از بدو ورود به شهرهای شمالی کشور و در اختیار قراردادن اطلاعات مطلوب توریستی به ایشان، چه میزان در پرنمودن فضای خالی چنین رسانهای، میتواند موفق عمل نماید و سازمان گردشگری چه حمایتی از این گونه رسانهها جهت استفاده بهینه از فضای ایجاد شده موجود، در دستور کار دارد؟
رسانهای با تمرکز رسانه شمالوژی، با دقت و انتشار دقیق اطلاعات میتواند از جایگاه قابل قبولی در عرصه تخصصی خود که گردشگری است همراستا و همسو با دیگر رسانههای موجود کشوری، مثمرثمر واقع شود.
برای آگاهی بیشتر مخاطبان از ابزار تبلیغات محیطی باید بهره جست و با پیگیریهای حسابشده و توانایی برقراری ارتباطات دوطرفه، میتواند بعنوان رسانهای مطلوب برای صنعت گردشگری، حضوری تاثیرگذار داشته باشد.
جناب آقای مهندس چگینی در خاتمه اگر صحبتی هست که تمایل دارید اضافه بفرمایید، در خدمتتون هستیم.
امیدوارم با ایجاد چنین رسانهای بتوانید پدید آورنده خاطرهای خوش در حوزه گردشگری باشید و بتوانیم به اتفاق شاهد رونق چشمگیر این صنعت در شهر و کشور عزیزمان ایران، باشیم.
علی
22 اردیبهشت 1400 در 4:32 ب.ظبسیار موفق وکار درست