تو این مقاله میخوایم راجع به یکی از اصلی ترین و جذاب ترین شغل های مردم خطه شمال صحبت کنیم. صیادی در کنار کشاورزی یکی از شغلهای اصلی مردم گیلان میباشد و بسیاری از مردم این استان از این راه امرار معاش میکنند.در واقع صید پره یا تورگستر یکی از قدیمیترین روشهای صید ماهی های استخوانی در حاشیه جنوبی دریای خزر میباشد که قدمت آن به چند صد سال میرسد و با شروع فصل صید ماهیان استخوانی از ۲۰ مهرماه تا ۱۵ فروردین ماه ادامه دارد. این نوع ماهیگیری از شهرستان بندر انزلی شروع شده و به تدریج در مناطق دیگر حاشیه جنوبی دریای خزر رواج پیدا کرد.
در این روش از ماهیگیری در ابتدا صیادان با یاری و همکاری یکدیگر تورهای پره با۱۰۰۰ متر طول و ۷ الی ۱۰ متر ارتفاع را از داخل تراکتور به داخل قایق چوبی انتقال میدهند، پس از آن یک سوی این قایق چوبی را به قایق موتوری متصل میکنند و قایق موتوری این قایق چوبی بزرگ را به دنبال خود میکشد و همزمان صیادان تور را به داخل آب میاندازند. شکل پهن کردن تور صیادی باید به حالت U شکل باشد و تا عمق دریا باشد و سر دیگر آن مجدد به تراکتور در ساحل وصل میشود.
صیادان چندین ساعت در داخل دریا منتظر میمانند تا ماهی ها به دام بیفتند.از آنجایی که تورهای پره درشت هستند اغلب ماهیهای صید شده بالغ میباشد که همین موضوع باعث حفظ ذخایر آبزیستی و بچه ماهیها میشود.
در این مابین مرغهای زیبای دریایی را مشاهده میکنید که به دنبال شکار خود در تورهای ماهیگیری هستند و صحنهای دوچندان جذاب را خلق کردهاند.گاها از سر طمع زیاد خودشان در داخل تورها گیر میکنند که در این بین صیادان به کمکشان میروند و آن ها را نجات میدهند.
پس از سپری شدن زمانی 3 الی 4 ساعته و گاها کمتر و یا بیشتر، تور از سمت انتهایی توسط تراکتور به ساحل کشیده شده و تور پهن شده در دریا همراه با ماهیهای خوشمزه به سمت ساحل میآیند.
نکته قابل توجه این میباشد که در زمانهای قدیم کشیدن و جمع کردن تور توسط نیروی صیادان و با کمک حیوانات صورت میگرفت كه به آن ورنه كشی می گفتند و صیادان با خواندن اشعار محلی، انسجام و شور خاصی برای آسانتر شدن کار ایجاد میکردند. اما امروزه این کار توسط نیروی مکانیکی تراکتور انجام می شود.
عموما ماهیهای صید شده در این نوع ماهیگیری، ماهیهای سفید و کفال میباشند. درفصل بهار به دلیل تخم ریزی ماهیان استخوانی و به جهت حفظ منابع دریای صید ماهی در دریا ممنوع میباشد. صیادان معمولاً آغاز فصل صید را جشن میگیرند.