بندر انزلی یکی از شهرهای شمالی استان گیلان و کشورمان است که جاذبههای گردشگری زیادی در خود جای داده است. و وقتی این سوال مطرح میشود که جاهای دیدنی انزلی کجاست، گزینه های زیادی پیش رویتان قرار میگیرد. زیرا علاوه بر مقعیت جغرافیایی آن که باعث شده طبیعت بینظیری داشته باشد، یکی از خاص ترین ضهرهای ایران بوده که که اکثر بناهای آن جنبه تاریخی دارند و داستانهای بسیاری در دل آنها نهفته است.
شهرداری بندر انزلی، سازمانی دولتی است که قدمت آن به سال ۱۲۹۶ هجری شمسی باز میگردد که با نام بلدیه بندر انزلی، تأسیس شد و اداره شهر بندر انزلی را عهدهدار شد. در آن زمان، عبدالعلی سرخی کهن ریاست بلدیه انزلی را بر عهده داشت.
علی رغم اینکه شهر بندرانزلی بسیار کوچک است و از لحاظ مساحتی کوچکترین شهرستان استان گیلان است، اما بناهای تاریخی بسیار زیادی دارد و بیش از 20 بنای آن ثبت ملی شده اند. شهرداری انزلی یکی از این بناهای مهم میباشد.
ساختمان قدیم شهرداری که همانند اکنون به سینما تاتر شهرداری متصل بوده در زمان محمد علی روشن – شهردار وقت – ساخته شده بود که متاسفانه کل ایم بنا در آتش سوزی نابود میگردد. اما پس از چند سال یعنی در سال 1308 ساختمان جدیدی به همراه سینمایی جدید در محل آن احداث می شود.
ساختمان جدید شهر داری در 2 طبقه ساخته و به یکی از معروف ترین بناهای تاریخی این شهر تبدیل شد. از دیگر جذابیت های این بنا که آنرا منحصر به فرد میکند، پلکان معروف شهرداری است که دو طرفه آن یعنی مقابل درب ورودی و درب پشتی قرار دارد و به سبک فرانسوی ساخته شده است. این بنا در زمان محمد علی روشن، در سال ۱۳۰۸ و به دست معمار چیره دست انزلی استاد روزگار ساخته شده و گمان می رود قدیمی ترین سازه موجود در محوطه شهرداری باشد که تا اکنون نیز باقی مانده است.
از دیگر آثار باقیمانده در محوطه شهرداری که آن هم در زمان محمد علی روشن ساخته شده محل ترنم موزیک است. طبق کتابچه راهنمای شهرداری انزلی که در سال ۱۳۴۳ منتشر شده، این بنا در سال ۱۳۱۱ به وسیله شهرداری و توسط مهندسین آلمانی ساخته شده است. در داخل این بنای ۷۲ متر مربعی تا قبل از انقلاب ۵۷ توسط گروه موزیک نیروی دریایی موزیک اجرا می شد.
شهر بندر انزلی در تمام دوران از پیشگامان بوده و بسیاری از اولین ها متعلق به این شهر میباشد. پس تعجبی ندارد که اولین بلدیه یا همان شهرداری در ایران متعلق به این شهر کوچک و زیبای ساحلی باشد. در ادامه چند مورد از دیگر اولین های بندر انزلی را باهم بررسی میکنیم:
جشنواره های نوروزی، آغاز فصل نشاء، عروسک های غول پیکر در بهار و جشنواره های اقوام و آئینهای بومی و محلی، گلدهی لالههای تالابی و برگزاری جشنواره فرهنگی و ورزشی ساحلی از جمله مراسماتی است که شهرداری انزلی برای آشنایی هرچه بیشتر مردم با آیین ها و سنت های گیلانی ها در فضای بیرونی همین بنا برگزار میکند. سالانه نه تنها بساری ز بومیان همین شهر ای این برنامه ها استقبال میکنند، بلکه از برای مسافرانی که در تعطیلات به شهر انزلی سفر میکنند بسیار جذاب و سرگرم کننده است.
ساختمان شهرداری بندر انزلی یکی از زیباترین ساختمانهای قدیمی منطقه است و در انتهای بلوار مطهری و در مجاورت میدان اصلی این شهر زیبا قرار دارد.
عمارت شهرداری انزلی در یکی از زیباترین جاهای انزلی قرار دارد. در فاصلهی چند قدمی از آن بلوار ساحلی انزلی قرار گرفته که اولین پارک مدرن ایران است و در حاشیهی بندر، چشمانداز فوقالعادهای برای شما به ارمغان میآورد. قدم زدن در این پارک مخصوصا در هنگام غروب را به هیچ عنوان از دست ندهید. منظرهی بندر و کشتیها در شب بسیار زیباست. پشت این عمارت، سازهای قرار دارد به نام ساختمان موزیک ارتش که در گذشته ارکستر موسیقی نیروی دریایی در آن به اجرای برنامه میپرداخت و امروزه به نامئ حافظیه یا موزیک جیگا معروف است. همچنین برج ساعت انزلی یا مناره نیز در همان حوالی قرار دارد که با اندکی پیادهروی میتوانید از آن هم دیدن کنید.