موزه رشت کجاست و چه بخش هایی برای نمایش دارد؟

موزه رشت را برای آشنایی با مردم و تاریخ گیلان و ایران از دست ندهید. این خانه قدیمی امروز به همت سازمان میراث فرهنگی پذیرای گردشگران است تا سنت و فرهنگ گیلان را به خوبی در معرض نمایش بگذارد.

موزه رشت کجاست؟

این موزه در خانه ای با قدمت حدودا 70 ساله به وسعت 700 متر واقع شده است که در گذشته به یکی از یاران میرزا کوچک خان جنگلی به نام میرزا حسین خان کسمایی تعلق داشت.

میرزا حسین خان کسمایی کیست؟

وی شاعر، آزادیخواه، روزنامه نگار و طرفدار مشروطه است که در نهضت جنگل نیز مجاهدت های زیادی از خود نشان داد. این خانه در سال 1349 توسط وزارت فرهنگ و هنر خریداری شد و پس از آن به موزه تبدیل گشت. در سال 1367، موزه رشت مورد مرمت اساسی قرار گرفت و در دو بخش مردم شناسی و باستان شناسی به روی مردم بازگشایی شد.

در تبدیل این خانه به موزه تلاش شد که نمای داخلی بنا تغییر چندانی نکند و حال و هوای صاحب خانه در آن حفظ شود. با این حال، تغییراتی که برای نمایش آثار باستانی در موزه رشت انجام شده اجتناب ناپذیر بوده و کمی روح خانه را از بین برده است.

با ورود به مجموعه مجسمه میرزا حسین خان کسمایی را در پله های ورودی خواهید دید که به شما خوش آمد می گوید.

موزه رشت از چه بخش هایی تشکیل شده است؟

این موزه در دو طبقه در معرض دید عموم قرار گرفته است که دو بخش مردم شناسی و باستان شناسی را تشکیل داده اند. نیم طبقه فوقانی نیز مخصوص مرمت و مطالعه اشیای باستانی است و ورود به آن برای عموم آزاد نیست.

بخش مردم شناسی:

برای آشنایی با آداب و سنن، پوشش و صنایع دستی گیلان به طبقه اول موزه رشت یعنی بخش مردم شناسی سر بزنید. با ورود به این بخش، مجسمه های مومی در حالت های مختلف از شما استقبال خواهند کرد. چوپانی با پیراهن، جلیقه و گیوه، پیرمردی در حال فروش مرغ و تخم مرغ در شهر، سه زن روستایی با لباس های محلی، زنی در حال بافت حصیر و زنی در حال بافت چادر شب از جمله مجسمه های مومی در این موزه هستند.

در بخش مردم شناسی ویترین های مختلفی قرار داده شده که هر یک به نمایش گوشه ای از زندگی این مردم سختکوش اختصاص یافته است.

در یکی از این ویترین ها انواع لوازم مربوط به تدخین مانند قلیان های ساخته شده از برنج یا سفال، انواه کیسه های توتون و تنباکو، چوب سیگار، وافور، چپق، جا سیگاری و دیگر لوازم مرتبط قرار گرفته اند.

در ویترین دیگری که در نزدیکی ویترین تدخین قرار گرفته است، انواع لوازم آرایش و پیرایش و برخی از لوازم طبابت در معرض نمایش گذاشته شده اند. سرمه، سرخاب، آیینه، شانه های قدیمی چوبی، سرمه دان، ماشین اصلاح، لوازم حجامت و بادکش، انبر مخصوص کشیدن دندان، چاقوی ختنه و لوازمی از این قبیل را می توانید در این ویترین ببینید.

لوازم حمام در ویترین دیگری به نمایش گذاشته شده اند و بازدیدکنندگان می توانند اسبابی مانند لگن کوچک، تاس، سنگ پا، قاب آیینه، جای سرخاب و سفیداب و دیگر لوازم حمام قدیمی را از نزدیک ببینند.

در بخشی از این موزه، مشاغل گیلان به بازدیدکنندگان معرفی شده اند. یکی از این کارگاه ها به طور خاص به ابریشم و چله کشی و کارگاه دیگری به سراجی (زین سازی) اختصاص یافته است. در این غرفه اسباب مربوط به اسب و قاطر مانند دهن بند، ران بند، مگس پران، نعل و زین به نمایش درآمده اند.

غرفه های دیگری در بخش مردم شناسی موزه رشت قرار دارند که عبارتند از: غرفه سفالگری، غرفه گلیم و کیف های محلی و غرفه زندگی روستایی که زنی روستایی در آن بچه ای را در گهواره می خواباند و زن دیگری در حال نخ ریسی است. در این اتاق می توانید لوازم ساده برای یک زندگی روستایی مانند استکان، خاک انداز، ظروف ساده، دیگ و از این قبیل را مشاهده کنید.

چراغ ها و ظروف بخش جدایی ناپذیر زندگی سنتی هستند که در پنج ویترین در طبقه اول موزه رشت به نمایش در آمده اند. در این قسمت می توانید از انواع پی سوزها، چراغ های لامپا، روغن دان، چراغ موشی فیتیله دار، شمعدان، چراغ بادی، قوری و کتری برنجی یا ورشو و دیگر وسایل روشنایی بازدید کنید.

غرفه فرش های قدیمی و دستبافت نیز در همین طبقه قرار دارد که با نقش و نگار رنگارنگ خود حال و هوای خوبی به مجموعه داده اند. این فرش ها در سبک و طرح های مختلف بافته شده اند و می توانید از نزدیک با این هنر ایرانی آشنا شوید. یکی از این قالی ها حاصل دست متکدیان رشت است که 80 سال پیش به پیشنهاد شهردار قالی بافی را فراگرفته و آن را پیشه خود برای کسب روزی قرار دادند. این قالی دستبافت یادگاری است از این ابتکار که هنر متکدیان را نشان می دهد.

بخش باستان شناسی:

پس از بازدید از غرفه های طبقه اول، برای آشنایی با تاریخ گیلان و دیگر شهرهای کشور سری به زیرزمین موزه رشت بزنید.

در این قسمت از موزه 28 ویترین دو طبقه و 11 ویترین دیواری قرار دارد که آثاری از پیش اسلام تا اشیای دوران پس از اسلام را به نمایش گذاشته اند. قدیمی ترین شی در این مجموعه پیکان های سنگی است که عمر آنها حدود 3 هزار سال پیش از میلاد مسیح تخمین زده می شود.

بخشی از ویترین ها به نمایش اشیای سفالی و مفرغی مانند ریتون، سنجاق، دستبند، انگشتر، خنجر، کارد، شمشیر و پیکان اختصاص یافته اند.

در قسمت دیگری سنگ قبرهای قدیمی مانند سنگ قبر متعلق به بقعه بابا ولی دیلمان در معرض دید عموم در آمده اند.

سکه و زیورآلاتی که در تپه مارلیک و دیگر نقاط باستانی کشور پیدا شده اند از مجموعه های نفیس در موزه رشت هستند. در این قسمت از موزه سکه هایی از دوره های تاریخی مختلف در ویترین ها به نمایش در آمده اند.

بخشی از فضای موزه رشت در قسمت زیر شیروانی به مطالعه و مرمت اشیای کشف شده در کاوش های باستان شناسی در سراسر کشور اختصاص یافته است و کارگاهی نیز به مرمت اشیای موزه تعلق دارد.

مسیر دسترسی:

موزه رشت در خیابان طالقانی (بیستون)، رو به روی زایشگاه دکتر فامیلی قرار دارد.

 

متن دیدگاه‌ها

mood_bad
  • هیچ نظری ثبت نشده است.
  • یک نظر ارسال کنید