قدم زدن زیر باران ملایم در پیاده راه های منتهی به میدان شهرداری رشت تجربه عاشقانه ای است که با حس و حال کشورهای اروپای شرقی همراه است. قدم در این سنگ فرش که می گذاری گویی ناگهان تاریخ عوض شده و تو صاف سر از نیم قرن پیش درآورده ای.
رشت شهر اولین هاست. اولین شعبه بانک، اولین کتابخانه ملی، اولین تئاتر، اولین اتوبوس، اولین ایستگاه راه آهن در این شهر افتتاح شد. این شهر نخستین شهرداری ایران را نیز به خود دید و همین باعث شد که در خیابان های اطراف ساختمان های اداری و مراکز تجاری-فرهنگی متعددی ساخته شود. میدان شهرداری رشت حدود 7000 متر مربع وسعت دارد و قدم زدن در آن شما را به حال و هوای کشورهای اروپای شرقی و دوره پهلوی می برد.
میدان شهرداری رشت حال و هوای صمیمی و آرامش بخشی دارد. به محض اینکه از یکی از خیابان های منتهی به میدان وارد پیاده راه می شوید، انگار از خیابان های پر ترافیک رشت به دنیای بی خیالی و عیش قدم گذاشته اید. از گوشه و کنار صدای خنده و شور مردم به گوش می رسد. عده ای در حال ثبت یادگاری از خود در این میدان تاریخی هستند و عده ای دیگر دمی خود را مهمان سایه یکی از نخل های بلند دور میدان کرده اند. دستفروشان بساط خود را پهن کرده اند و گردشگران را به پای اجناس خود می کشند. بچه ها دور میدان با سرخوشی می دوند و از رقص فواره ها لذت می برند.
در سال 1286 طراحی برای ساخت ساختمان شهرداری در رشت آغاز شد. برای ساخت این میدان از معمار مشهور ارمنی-آلمانی، آرتم سردارف، کمک گرفته شد. وی در طراحی این بنا از معماری شهر سنت پترزبورگ و سبک نئوکلاسیک اروپایی الهام گرفت.
میدان شهرداری رشت از ابتدا این وسعت و زیبایی خیره کننده را نداشت و در ابتدا، میدان کوچکی بود. اما در سال های حکومت رضاشاه پهلوی، پروژه تعریض میدان شروع شد. در ابتدا برای تعریض میدان، خیابان شاهپور ساخته شد و پس از آن باغ نظمیه تخریب شد. در دوره جشن های 2500 ساله، گل باغ هایی که در سمت ساختمان اداره پست بود تخریب شد و وسعت میدان باز هم افزایش پیدا کرد.
عمارت شهرداری، این بنای دو طبقه با نمایی سفید و پنجره های متعدد، مشهورترین ساختمان اطراف میدان است که لقب اولین کاخ شهرداری ایران را یدک می کشد و بین سال های 1286 تا 1305 ساخته شد. این بنا از همان روزگار تا به امروز کاربری خود را حفظ کرده است. معماری این بنا، حوزه قفقاز به خصوص شهر سن پترزبورگ را به یاد می آورد. در میان بناهای موجود در میدان، ساختمان و برج ساعت آن از همه قدیمی تر هستند.
یکی از نمادهای شهر برج ساعت است که به دلیل ارتفاع 24 متری آن از سطح زمین، زمانی از آن برای دیده بانی، امنیت شهر و باخبر شدن از وقوع آتش سوزی استفاده می شد. این برج در هر ساعت به تعداد عدد ساعت زنگ می زند و هر نیم ساعت نیز یک بار گردشگران را به صدای نوستالژیک خود مهمان می کند. این برج در طول عمر خود آسیب های فراوانی دیده است و یکی از مهلک ترین آنها زلزله سال 1369 بود که در پی آن برج با خاک یکسان شد. شهرداری بلافاصله کار بازسازی برج ساعت را در دست گرفت و دقیقا یک سال بعد، صدای زنگ آن مهمان میدان شهر شد.
این کتابخانه عام المنفعه یادگاری از محمد علی تربیت است که در سال 1306 ریاست اداره فرهنگ گیلان را بر عهده داشت. پس از اهدا زمینی از طرف شهرداری رشت به اداره فرهنگ، وی تصمیم به ساخت کتابخانه ای در آن گرفت. معماری این کتابخانه از کشورهای شرق اروپا الهام گرفته شده و حال و هوای خاصی به میدان شهرداری رشت داده است.
این بنا یکی از زیباترین بناهای تاریخی در اطراف میدان شهرداری رشت است که متاسفانه اکنون به حال خود رها شده است. قدمت هتل به سال 1308 می رسد و زمانی میزبان افراد مشهور و بزرگی بود.
این سازه به دستور فرمانده تیپ محمد حسین آیرم و به سبک روسی در دوره پهلوی اول ساخته شد. نمای سفید و چهار طبقه این بنا در ضلع شمالی میدان شهرداری رشت از بازدیدکنندگان دلبری می کند. تا همین چند سال پیش، این ساختمان به عنوان اداره پست فعال بود، اما در حال حاضر از آن به عنوان موزه پست و ارتباطات استفاده می شود.
در میدان و پیاده راه های اطراف آن می توانید تندیس هایی از نمادهای شهر مانند میرزا کوچک خان جنگلی و تندیس هایی از مردم عادی با لباس های گیلگی را ببینید.
این مجموعه زیبا را فقط یک سالن سینما می توانست تکمیل کند. در ابتدا این مکان به عنوان سالن اجتماعات فرهنگ مورد استفاده قرار می گرفت و بعدها به دفعات تغییر کاربری داد، تا آنکه در نهایت به سینما سهیلا شهره شد و در حال حاضر سینما سپید رود خوانده می شود. این سینما دارای دو سالن نمایش با ظرفیت 800 نفر است.
میدان شهرداری رشت بسیار مشهور است و از هرکس بپرسید نشانی آن را به شما خواهد داد. برای رسیدن به آن نمی توان مسیر مشخصی را معین کرد. خیابان های شریعتی، علم الهدی، امام و سبزه میدان از مسیرهای دسترسی به میدان شهرداری هستند. اما هر خیابانی را که برای رسیدن به میدان انتخاب کنید، باید ماشین خود را چند صد متر دورتر پارک کنید و از قدم زدن در پیاده راه سنگ فرش شده منتهی به میدان لذت ببرید. فراموش نکنید که در خیابان های اطراف میدان، طرح ترافیک اجرا می شود.
از سمت میدان شهرداری تا خیابان علم الهدی می توانید از مغازه هایی دیدنی کنید که حالت سنتی تر و قدیمی تر دارند. اینجا خبری از زرق و برق پاساژهای مدرن نیست، در عوض می توانید یک خرید کلاسیک را تجربه کنید.
از پیاده راه خیابان امام به سمت بازار سنتی رشت قدم بزنید. بازاری قدیمی منتظر است تا دل شما را برای همیشه برباید و خاطره خوشی از خود در ذهن شما بر جای بگذارد.
وارد این پیاده راه که می شوید، در گوشه گوشه آن بویی هوش از سر شما می برد. در اطراف میدان لبو، باقالی، بستنی، رشته خوشکار، انواع شیرینی و نان محلی و کلوچه های داغ به فروش می رسند. اگر گرسنه هستید، سری به یکی از کبابی های سنتی در بازار بزنید.
قدیمی ترین بوستان رشت به نام باغ محتشم | مجله گردشگری شمالوژی
16 اسفند 1397 در 2:36 ب.ظ[…] میدان شهرداری رشت: روایت عاشقانه تاریخ […]