یکی از نشانههای فرهنگ میان مردم، بررسی لباسها و پوشش محلی آن منطقه است که با توجه به آب و هوای مناطق کشور، متناسب با طبیعت، تنوع رنگها در لباسهای محلی به چشم میخورد. پیرو مطالعات صورت گرفته لباسهای محلی گیلان، از زمره بهترین لباسهای محلی ایران بهشمار میروند، از اینرو جزء چهار لباس منتخب دنیا در المپیک جهانی شناخته شده و به عنوان شادترین لباس دنیا در جشنواره نیویورک معرفی شد. افراد بومی براساس فرهنگ، آداب و رسوم آن منطقه لباس میپوشند و پوشش محلی زنان و مردان با یکدیگر متفاوت است.
لباس محلی مردان این خطه به دلیل پوشش مناسب آن، با فرهنگ و دین ما سازگار است و کاملا با طبیعت این ناحیه همخوانی دارد. بومیان گیلانی از کت پشمین بافتنی که به آنها چوخه یا چوخا میگویند استفاده میکردند. در روزهای سرد از کتهای پشمی کوتاه و در شب از کتهای بلند یا شولا استفاده میشد. کتهای پشمی از پشم بز تهیه میشدند و خاصیت پشم بز این است که منافذ آن در هوای مرطوب بسته میشود و مانع نفوذ آب به داخل کت میشود، اما پیراهن مردان از جنس نخ بود و اغلب به رنگهای قرمز و روشن است که روی آنها برای محافظت از سرما، تن پوش دیگری به تن میکردند و همچنین شلوار ساده پشمی که به رنگ سیاه و اغلب هم دمپای آنها تنگ و برای پیرمردان، نوع لولهای ساده آن و برای جوانان مدل دکمهای استفاده میشد که بهمراه کلاه نمدی و جلیقه هم که به آنها جلقته یا جلقده گفته میشود و جنس آن در فصلهای مختلف سال متفاوت است، در مناطق کوهستانی از جنس پشم و در مناطق جلگهای از جنس پارچه نازکتر بود، بهتن میکردند.
یک شال پهن هم برای پیچیدن دور کمر، همواره جزئی از پوشش محلی مردان گیلان بوده است که البته این شال اکثرا برای جشنها و عروسیها کاربرد داشت. دامداران کوهستانی که به گالشان معروف بودند کلاهی از جنس پوست داشتند و همچنین از بالاپوش نمدی هم استفاده میکردند. پایافزار آنها نوعی کفش از جنس چرم و کاملا بومی بوده که بیشتر ساکنان منطقه کوهستانی آنرا بهپا میکردند و کولاگیر لباسی است که چوپانان گیلانی در روز به تن میکنند و جنس آن از نمد و فاقد آستین میباشد. نکته جالب توجه اینست که مردان گیلان در گذشته بهنگام حضور در مراسم عزاداری لباسهای مندرس خود را بهتن میکردند و لباس سیاه نمیپوشیدند. هنوز هم در شرق گیلان کسانی هستند که با پوشش محلی در روستا ظاهر میشوند و این پوشش به آنها وقار خاصی میدهند، اما افسوس که گرایش برای پوشیدن لباس محلی در تمامی نقاط کشور هر روز کمرنگتر میشود. ناگفته نماند در اکثر روستاهای استان گیلان مانند روستای تاریخی ماسوله و قلعه رودخان عرضه لباسهای محلی و عکاسی با آن لباسهای رنگی شاد برای مسافران و گردشگران به یک شغلی پررونق تبدیل شده است و شما میتوانید با پوشیدن لباسهای عرضه شده زیبا و گرفتن ژستهای متفاوت، بهترین لحظهها را برای خود و خانوادهتان ثبت کنید.