کلیسای مریم مقدس انزلی با 137 سال قدمت، تنها کلیسای انزلی است که بسیاری از مراسم مذهبی و عرفانی مسیحیان در آن برگزار می شود. اگر خوش شانس باشید و در زمان یکی از این مراسمها در بندرانزلی حضور داشته باشید بوی عود، کندر و نوای ارگ و سرودهای مذهبی، شما را سرمست خواهد کرد و نهایت استفاده از فضای عرفانی حاکم بر محیط را خواهید برد.
کلیسای مریم مقدس انزلی در سال 1885 میلادی با هزینه شخصی به نام آداک ملک اللهوردیان از ارامنه شهر بنا شد و سومین کلیسای این شهر میباشد.
این بنا در میدان شهرداری شهر بندرانزلی و در مقابل ساختمان سابق دادگستری قرار گرفته است.
کلیسای مریم مقدس انزلی در سالهای اخیر به همت ارامنه، مرمت و بازسازی شده است. محراب این کلیسا به وسیله اختلاف ارتفاع از بقیه فضاها جدا شده و گچ بریهای بسیار زیبایی در دو طرف آن به چشم میخورد.
دیوارهای خارجی این بنا با سیمان و دیوارهای داخلی با گچ پوشانده شدهاند. کلیسای مریم مقدس، به شکل مستطیل در جهت شرق به غرب واقع شده است.
این کلیسا دارای سه ورودی در سه ضلع آن، به جز ضلع شرقی است که محراب در آن قرار گرفته. در دو سمت محراب کلیسا، اتاقک هایی واقع شده است. سقف کلیسا بر روی چهار ستون استوار است. گنبد ناقوس خانه کلیسا با 6 ستون در بالای ورودی سمت غرب، قرار دارد. کلیسای مریم مقدس در مراسم های مختلف، پذیرای ارامنه شهر و دیگر مهمانان می باشد.
تاریخ سکونت ارامنه در بندرانزلی که زبانشان ارمنی است به بیش از سیصد سال پیش باز میگردد و پیرو دین مسیحیت از شاخه گریگوریان هستند.
ورود اولیه و سکونت ارمنی ها در نواحی شمالی ایران و استان گیلان به دوران حکومت شاه عباس صفوی باز می گردد که در حدود 24 الی 27 هزار خانوار ارمنی جهت زراعت و پرورش کرم ابریشم (نوغاندار) به این منطقه کوچ کردند اما بیماری های صعب العلاج و ناسازگاری آنها با آب و هوای شمال، موجب شد بسیاری از ارامنه از دنیا رفته و به دام مرض مبتلا شوند و از این تعداد، تنها 5 الی 6 هزار خانوار باقی ماند. اجتماع و نخستین سکونت ارمنی ها از اواسط قرن هجدهم در بندرانزلی شکل گرفته است.
زمانی شمار ارامنه در بندرانزلی به 4 هزار نفر می رسید و ارامنه از تهران و سایر نقاط نیز برای تعطیلات کریسمس به این شهر زیبای ساحلی می آمدند تا در کلیسای مریم مقدس انزلی، سالروز میلاد مسیح را جشن بگیرند. امروز جمعیت ارمنی ها به حدود 20 خانوار و کمتر از 50 نفر می رسد و در گذشته در این مکان مدرسه وجود داشته و حدود 180 دانش آموز اقلیت در آن تحصیل می کردند ولی در حال حاضر تنها 2 دانش آموز در آن مشغول به تحصیل هستند.
از آنجاییکه کلیسای مریم مقدس در مرکز شهر انزلی واقع شده و دسترسی به مراکز تجاری، خرید و تفریحی از آنجا به راحتی قابل دسترسی می باشد، از اینرو این کلیسا به بازار سپه که یکی از عمده مراکز تجاری این شهر است، مراکز خرید و فروشگاههای خیابان مطهری، سینما هلال احمر و سینما گل سرخ بسیار نزدیک است و می توانید پیاده به تمامی این نقاط سر بزنید.
دکتر عبدالمطلب برادران نویری: پزشکی دوست داشتنی و محبوب - مجله گردشگری شمالوژی
5 مرداد 1397 در 11:18 ب.ظ[…] کلیسای مریم مقدس انزلی: ارامنه در ایران آزادی مذهبی دار… […]